Килими, подходящи за деца, и как да ги изберем

Подходящите за деца килими са важно съображение за семействата с малки деца, тъй като те могат да помогнат за предотвратяване на злополуки, да осигурят мека повърхност за игра и да насърчат по-здравословни навици, както и по-чист въздух. Има много ползи от наличието на подходящи за деца килими в дома или офиса. Най-очевидното предимство е, че те ще предпазят пода от всякакви разливи или бъркотии, които могат да се случат. Недостатъкът на този материал е, че той може да бъде труден за почистване и поддръжка, което може да доведе до появата на петна или промяна на цвета с течение на времето.

Ако гледате само на издръжливостта, най-добрата подова настилка за къща с деца би била твърда и не е направена от влакна, като ламинат, инженерна дървесина, луксозен винил или керамични плочки. Тези варианти са добри от практична гледна точка, но не са много удобни. Особено малките деца прекарват много време на пода. Така че изборът на килим, който е подходящ за деца, е труден акт на балансиране между издръжливост и комфорт.

Не забравяйте, че децата ще направят много лоши неща на вашия под, като например да разлеят храна, напитки с оцветители като плодов пунш, сода и петна от плодове, а може би дори кръв. Затова, когато избирате най-добрия килим за деца, е важно да помислите и за това колко лесно се почиства.
По-долу ще намерите информация за това как да избирате между три добри килима за детски стаи, като всички те са изработени от синтетични влакна.

Най-доброто място за найлонов килим е в стаи, в които издръжливостта е най-важното нещо.

Влакната на “найлоновия” килим са изработени от голяма група пластмасови полимери, наречени линейни полиамиди. Те са произведени от DuPont непосредствено преди Втората световна война и са използвани за първи път за направата на килими през 1947 г.

Найлонът е златният стандарт за това колко дълго нещо може да издържи. Той е най-разпространеният вид тъкан, използвана за направата на килими днес, и от него се правят две трети от всички синтетични килими. Найлоновият килим е устойчив на износване по-добре от почти всяко друго килимово влакно и се почиства лесно, поне ако е бил обработен във фабриката, за да блокира петната. Найлонът не се почиства добре самостоятелно, така че ако имате семейство, най-добре се уверете, че найлоновият килим е обработен срещу петна.

Прочети :   Прически 2021 На Длинные Волосы В Школу - Krasivye Vypusknye Pricheski 2021 2022 Luchshie Idei I Novinki Pricheski Na Vypusknoj Bal Beautylooks : Чтоб ребенок себя чувствовал комфортно на протяжении всего дня и волосы не сковывали ее движения, необходимо выбирать легкие и красивые прически.

На всеки 12 до 18 месеца трябва да почиствате найлоновия килим с пара. Всеки вид килим може да се почиства по-добре с пара, но особено найлоновите килими трябва да се почистват редовно с пара поради начина, по който са направени молекулите им.

Полиестер/ПЕТ (полиетилен терафталат)
Най-добър за: Стаи, които трябва да се чувстват меки.

Полиетилен терафталат или PET е видът полиестерно влакно, което се използва най-често в килимите в наши дни. Килимите от PET се произвеждат от PET чипове, които могат да бъдат направени от нова PET пластмаса или от PET, който е рециклиран от пластмасови бутилки. Килимът от PET е много мек, а когато е изработен от рециклирани материали, той е полезен за околната среда.

Килимите от PET са лесни за портфейла и за околната среда. Той издържа дълго време и е естествено устойчив на петна. Тези килими струват средно около 2,50 долара на квадратен фут, което ги прави най-евтините от трите.

Triexta/Smartstrand
Най-добри за: За помещения, в които са важни издръжливостта, комфортът и устойчивостта на петна.

Triexta, който понякога се продава под името Smartstrand, е уникален вид полиестер. Това е килимно влакно, изработено от 37% царевица, което го прави най-естествения и екологичен избор. То е уникално, защото е много издръжливо и има вградена постоянна защита срещу петна и замърсявания. Това е нещо, което малко други влакна за килими могат да кажат. Килимите от Triexta са също толкова здрави и устойчиви на износване, колкото и найлоновите килими, но са по-устойчиви на петна и имат по-меко усещане.

Но тъй като Triexta е все още сравнително нова, тя се продава само от марките Mohawk и не разполага с толкова много възможности като найлоновите и PET килими. Средно един квадратен фут килим Tiexta или Smartstrand струва около 4 долара.

Прочети :   Модные Прически 2021 На Длинные Волосы На Каждый День - Modnye Strizhki I Pricheski 2021 2022 Top 100 Luchshih Foto Zhenskih Prichesok / Причёски для длинных волосы на каждый день.

Как да изберем килим за деца
Килимите на местата, където децата прекарват много време, трябва да са удобни, издръжливи, устойчиви на петна и лесни за почистване. Това изключва много естествени влакна за килими, като вълна и памук, както и някои синтетични материали, като олефин, и смеси, като вискоза. Но найлонът, полиестерът/ПЕТ и триекста са добър избор за безопасни за децата килими. Triexta е специален вид синтетичен полиестер, в който има много естествен царевичен глутен. Всеки вид влакна има своите силни страни и изборът им зависи от това дали ви е най-важна издръжливостта, комфортът или околната среда.

Въпреки че средните цени варират в зависимост от материала, всички тези подходящи за деца варианти са по-евтини от много други популярни материали за килими, като например вълната, която струва средно около 10 долара на квадратен фут. Освен това има много различни цени за всеки вид влакна, в зависимост от неща като плътност на влакната и материал на основата. Така че килим, изработен от най-евтиното влакно (полиестер), може да струва повече от такъв, изработен от най-евтиния вид (найлон), ако има по-голям брой влакна и по-добри подложни материали.

Без значение какъв вид килим сте избрали, професионалното му поставяне ще струва допълнително от 3,50 до 11,00 долара на квадратен фут, в зависимост от това колко стара подова настилка трябва да се извади и колко работа трябва да се извърши за подготовка на пода.
Синтетични килими и изхвърляне на химикали в газ
Съобщенията, че синтетичните килими и други често използвани строителни материали, като формалдехид и стирол, отделят химически газове като формалдехид и стирол чрез процес, наречен “изпускане на газове”, могат да накарат отговорните родители да се притеснят. Някои хора, които се грижат за здравето на околната среда, дори твърдят, че само напълно органични материали за подови настилки като памук, вълна или дърво са наистина безопасни.

Прочети :   Прически На Длинные Волосы На Выпускной 9 Класс / Pricheski Na Vypusknoj 2020 Dlya 9 I 11 Klassa Pricheski Strizhka Korotkie Strizhki - Длинные волосы дают большой простор для работы стилиста и фантазии маленькой выпускницы.

Но повечето хора не мислят за синтетичните килими като за основни източници на опасни изходящи газове. Когато това се случва, то обикновено се дължи на синтетичния латексов материал за подложка, лепилата, използвани за цялостно свързване (най-вече в търговските обекти), или на спрейовете за обработка (препарати за отблъскване на петна, плесенясване и др.), които често се поставят върху килимите във фабриката или по време на монтажа.

3 Найлонът, полиестерът и триексата, които съставляват синтетичните влакна на килимите, са доста стабилни и безопасни материали.

Ако се притеснявате за качеството на въздуха, особено ако някой в семейството ви има астма или е чувствителен към химикали, не забравяйте да помислите за това, когато избирате килима си. Изберете килима си въз основа на изискванията за качество на въздуха, които производителят е посочил, и не използвайте химически спрейове за обработка. И не използвайте лепило за инсталиране на килима. Вместо това използвайте традиционния метод на опъване и залепване.

Хората, които са чувствителни към “миризмата на нов килим”, трябва да държат помещението добре проветрено поне три дни след поставянето на килима и да не излизат от стаята през това време. Също така почистването на килима веднага след поставянето му може да помогне.

Килимът е материал, който често се използва в домовете и офисите. През последните години се наблюдава тенденция на килими, които са предназначени специално за деца. Този тип килими могат да се намерят в магазините, както и онлайн.