Как да почистваме правилно аспиратора на кухнята и филтъра

Кухненските аспиратори са вид вентилационна система, която може да се използва в домове и ресторанти. Те се използват за отстраняване на изпаренията от готвенето, дима, парата и мазнините в кухнята. Кухненските абсорбатори са задължителна част от всяка кухня. Те са необходимост за готвене и приготвяне на храна. Те помагат за извличането на дима, мазнините и други миризми от кухнята.

Аспираторите често са основният акцент в кухнята и се предлагат в много различни стилове и дизайни. Частите на аспиратора, които го правят работещ, са вентилаторът, филтърът и вентилационният тръбопровод. Мазнините и димът се улавят от аспиратора. Без значение дали имате моден капак на аспиратора, обикновен метален вентилационен отвор под шкафа или вентилационен/микровълнов модул, трябва да го използвате и да го поддържате чист.

Тъй като вентилаторът и засмукването издърпват мазнината и частиците храна във въздуховодите, те естествено полепват по стените. Филтрите на абсорбатора също така помагат за по-добрата работа на въздуховодите, кухненските отдушници и системата за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) на дома. Трябва редовно да почиствате филтъра, а също така трябва да проверявате вътрешността му за мазнини и замърсявания. Повечето аспиратори се монтират на около 24 до 30 инча над горелките на готварския плот. Това означава, че е вероятно да се появят пръски храна и да се натрупа мазнина.

Пожарната администрация на САЩ, която се ръководи от Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), твърди, че готвенето е най-честата причина за пожари и наранявания, причинени от пожари в домовете.

Ако една тенджера или тиган се оставят на котлона твърде дълго, пламъците могат да се издигнат в замърсения аспиратор и да нанесат големи щети на сградата. Почистването на аспиратора е важно, за да изглежда и мирише по-добре и за да се предотврати възникването на пожар в къщата.

Прочети :   Прически На Средние Волосы На Выпускной 11 Класс : Kakuyu Prichesku Mozhno Sdelat Na Vypusknoj : Картинки по запросу прически на средние волосы на выпускной 11 класс

Колко често трябва да почиствате аспиратора?
Ако готвите всеки ден, трябва да почиствате аспиратора и филтъра отвътре и отвън веднъж месечно. Ако не готвите често, почистването веднъж годишно ще бъде достатъчно. Дори и да не почиствате останалата част от аспиратора след приготвяне на празнично ястие, винаги трябва да почиствате филтъра.

Ако дори при най-високата настройка димът не напуска помещението, е време да почистите аспиратора. Този проблем може да означава, че във филтъра или въздуховодите се е натрупала мазнина и трябва да се почисти. Ако двигателят бръмчи силно или постоянно, това е друг знак, че трябва да почистите под абсорбатора. Когато двигателят бръмчи шумно, това означава, че работи по-усилено от обикновено. Възможно е да се наложи да почистите двигателя или вентилатора, за да работи правилно.

Инструкции

Отстранете филтъра
За да се отървете от филтъра за многократна употреба, можете или да го плъзнете, или да намерите ключалка, която да изскочи.

Пригответе разтвора за почистване.
Налейте гореща вода в мивката. Ако не можете да използвате мивка, използвайте голяма тенджера или топлоустойчив стъклен съд за печене. Добавете към водата между една и две супени лъжици сапун за съдове. Разбъркайте добре разтвора, след като добавите половин чаша сода за хляб. Уверете се, че на етикета на сапуна е написано, че съдържа обезмаслител.

Намокрете филтъра.
Поставете филтъра в разтвора и го оставете да попие за 15 минути или повече. Сега не е моментът да търкате; оставете почистващите препарати да свършат тежката работа. Ако се отклоните, опитайте се да го отстраните, преди водата да е напълно изстинала и мазнината отново да полепне по филтъра.

Почистете и изплакнете филтъра.
След това използвайте четката за търкане, за да отстраните всички остатъци от мазнини или храна от филтъра. Преди да го поставите отново в аспиратора, изплакнете го добре с гореща вода и го оставете да изсъхне напълно.

Прочети :   Вечерние Прически С Челкой Женские / Pricheski Zhenskie Vechernie Novaya Pricheski - Красивые примеры с пошаговыми инструкциями.

Как да почистите вътрешните и външните повърхности на аспиратора

Поставете обезмаслителя върху него.
Уверете се, че върху плота няма тенджери или тигани (може да се получат капки), и напръскайте обезмаслителя или разтвор на оцет, който сте си направили. Дайте му поне 15 минути, за да подейства.

Почистващ препарат за избърсване
Почистващият препарат и мръсотията могат да се избършат с хартиени кърпи. Ако все още има частици, напръскайте малко обезмаслител върху четка с найлонов косъм и почистете местата, където има такива. Избършете всички останали остатъци, за да завършите.

Изплакнете добре
След това изплакнете вътрешността с чиста хартиена кърпа или кърпа, натопена в топла вода, за да се отървете от остатъците от почистващото средство.

Съвети как да поддържате аспиратора по-дълго време чист
Всеки тип аспиратор има филтър, който се поставя над вентилатора и помага за улавянето на мазнини и храна, преди те да попаднат в тръбопровода. Повечето от тях са изработени от метал и могат да се почистват и използват отново и отново в продължение на много години. Някои обаче са изработени от въглен и работят само веднъж. Най-лесната част от работата е почистването на филтъра, за което не са необходими агресивни химикали. Проверете инструкциите от производителя.

Начинът на почистване на външната страна зависи от това от какъв материал е направен аспираторът. Повечето аспиратори или микровълнови печки, които са монтирани и имат вентилационен отвор, са изработени от неръждаема стомана или боядисан метал. Използвайте почистващ препарат за обезмасляване, който е предназначен за тези покрития, и мека кърпа, за да се отървете от мазнините. За последното полиране сложете една-две капки зехтин върху микрофибърна кърпа и я разтрийте по неръждаемата стомана, за да не оставя ивици.

Прочети :   Распущенные Волосы Прически На Длинные Волосы На Выпускной В Садик / Detskie Pricheski Na Vypusknoj V Detskij Sad Pricheski Pricheski Svoimi Rukami Detskie Pricheski : Локоны длиной ниже плеч считаются наиболее удобными и практичными, а выбор подходящих.

За да запазят красотата си, големите декоративни абсорбатори трябва да се почистват от прах веднъж седмично и да се почистват веднъж месечно. Капаците от мед и месинг могат да бъдат силно полирани или да им се придаде патина, за да изглеждат стари. Следвайте инструкциите, дадени от строителя или производителя, за вида на желаното покритие.

Как да използвате домашен разтвор за обезмасляване, за да почистите вътрешната или външната страна на абсорбатор
Натрупването на мазнини по капака може да бъде отстранено с търговски обезмаслител, парцал, напоен с оцет, който не е бил разреден, или спрей, направен от половин оцет и половин вода. Оцетът се състои предимно от вода (95 %) и оцетна киселина (5 %). Тази мека киселина може да пресече мазнините и не съдържа никакви агресивни химикали или изпарения. Първоначално не мирише добре, но след няколко минути миризмата изчезва.

Кухненският аспиратор е важна част от вентилационната система на дома, защото предотвратява навлизането на излишна топлина и дим в дома. Той също така премахва миризмите, които иначе биха се задържали във въздуха. Тези аспиратори се предлагат в различни стилове и форми; някои имат един вентилатор, а други – повече от един.