Как да отглеждаме вкусна маруля за салати?

Марулята с главичка е разновидност на главестата маруля. Листата са меки, кръгли и плътно прилепнали. Листата могат да достигнат размерите на главата на марулята. Марулята “Butterhead” е известна и със своя “маслен” вкус и нежност. За първи път марулята е култивирана във Франция, а след това е пренесена в Америка от френски имигранти през XIX век. Името идва от масления ѝ вкус и аромат, които я правят отлична добавка към всяка салата или сандвич.

Как да отгледате марулята с маслени глави
Кога да се засажда: Марулята Butterhead расте най-добре при хладно време. Ако е твърде горещо, тя ще се разпадне и ще се разсади. Различните сортове се нуждаят от различно време, за да пораснат, но средно това отнема от 45 до 60 дни.

Планирайте да засеете семената директно в градината около две до четири седмици преди датата на последните слани във вашия район. Температурата на почвата трябва да е между 45 и 65 F. Можете да засадите отново през есента, когато времето захладнее, но се уверете, че вашият сорт има достатъчно време да порасне, преди времето да стане твърде студено.

Избор на място за засаждане

Изберете място, което е напълно слънчево, въпреки че е добре да има и малко сянка в следобедните часове. Уверете се, че наблизо няма по-големи растения, които да се разлистят през пролетта и да хвърлят твърде много сянка върху вашата маруля. Почвата трябва да е рохкава и да може да се отцежда добре. Ако не разполагате с достатъчно място в градината, можете да отглеждате растенията и в саксии.

Разстояние, дълбочина и помощ

За да растат семената, те се нуждаят от светлина, затова просто ги натиснете леко в почвата. Разстоянието между редовете трябва да бъде 12 до 15 инча. Разположете разсада на разстояние 8 инча един от друг. Няма да има нужда от опорна конструкция.

Грижи за марулята

Светлина

Прочети :   Прически На Длинные Волосы На Свадьбу - Svadebnye Pricheski Na Dlinnye Volosy S Foto : В день свадьбы каждой девушке хочется выглядеть неотразимо вне зависимости от того, какого существует две большие группы свадебных причесок на длинные и средние волосы с.

Марулята Butterhead расте най-добре на пълно слънце, което означава поне шест часа пряка слънчева светлина на ден. Но може да понесе и известна доза сянка. И обича да е на сянка, когато следобедното слънце е много силно.

Почва

Подобно на другите видове марули, марулята се развива добре в средно богата до богата, глинеста или леко песъчлива почва. Марулята може да загние в тежки глинести или други почви, които не се отцеждат добре. Така че, ако това прилича на вашата почва, можете да опитате да я отглеждате в контейнер или да добавите нещо към нея, за да я подобрите. Най-доброто рН на почвата е между малко кисело и неутрално.

Вода

Поддържайте почвата влажна от момента на засаждане до прибирането на реколтата. Правилното количество вода в почвата ще я направи като изстискана гъба.

Колко гореща и влажна е

Температури между 45 и 80 градуса по Фаренхайт са най-добри за отглеждане на маруля с главичка. Когато имате дълги дни с повече светлина и температури над 80 градуса по Фаренхайт, вашата маслена салата ще поникне, което я прави по-малко вкусна. Докато има добър въздушен поток около растенията и достатъчно вода в почвата, влажността обикновено не е проблем.

Торове

Марулята Butterhead ще отгледа по-добри листа, ако е наторена с много азот. Можете да използвате обикновен тор само с една съставка, като например кръвно брашно, или да добавите много компост или оборски тор в почвата преди засаждане. Или изберете органичен тор за зеленчуци и следвайте указанията на опаковката.

Различни видове марули

Маслената главица е много мека и при по-топъл климат се справя по-добре от другите видове.

Бостън има средно голяма глава с широки, светлозелени листа, които са подредени свободно.

Бибб е традиционна маслена салата с малка, плътна глава от къси, тъмнозелени листа с тъмночервени краища.

Four Seasons има червени листа отвън и розови и кремави листа отвътре.

Прочети :   Модни Тенденции Прически 2021 Дамски - Modni Tendencii V Kosite Za 2020 Fashion Bg - Определено няма да останете незабелязани!

Ромска маруля срещу маруля с главичка

И марулята “Butterhead”, и марулята “Romaine” изглеждат и растат по един и същи начин, но листата на марулята “Romaine” са по-дълги. Когато се консумират сурови, и двата вида марули придават хрупкав вкус. Но римската салата има по-силен, горчив вкус и е по-водниста от маслената, която има мек, нежен вкус и кадифена текстура.

Марулята “Butterhead” се бере.

За разлика от много други зеленчуци, марулята почти никога не може да бъде откъсната твърде рано. Дори най-малките листа са меки и вкусни. Затова можете да използвате тези листа, за да разрежете младите растения в градината си.

След това, когато растенията пораснат, можете да вземете само външните листа, когато имате нужда от тях, а тези в средата да продължат да растат. Или можете да отрежете растението в основата му, когато е напълно пораснало, и да премахнете цялата глава. Ако оставите корените в земята, растението може да пусне още няколко листа, преди да стане твърде горещо.

Най-доброто време за бране е сутрин, преди слънцето да е направило листата по-малко пълни. Веднага измийте и подсушете листата. След това ги сложете в чекмеджето на хладилника. Най-добре е да държите марулята далеч от ябълки и други плодове, които отделят етилен, който кара листата да увяхват по-бързо. Опитайте се да изядете цялата си маруля в рамките на една седмица.

Как да отглеждаме маруля в контейнери

Марулята е чудесна за контейнери, тъй като е малка и има плитки корени. Отглеждането на растенията в контейнери може да предпази от вредители, живеещи на земята. Освен това марулята Butterhead изглежда много добре в смесена градина в контейнери, което е изненада. Отглеждайте я заедно с цветя от хладния сезон, които можете да ядете, като латинки, теменужки и невен, за да направите пролетен микс, който можете да събирате дълго време.

Изберете саксия с диаметър и дълбочина поне 6-8 инча. Разстоянието между всяко растение трябва да е около 4 инча. Тъй като няма да има плевели, те могат да растат по-близо едно до друго в саксиите, отколкото в земята. Съдът трябва да има дупки за дренаж и трябва да използвате рохкава, органична смес за зеленчуци. Глината, която не е била глазирана, е добър материал за контейнер, тъй като позволява на излишната влага в почвата да излиза през стените ѝ.

Прочети :   Пучок Прически На Выпускной На Длинные Волосы 2021 : Samye Krasivye Pricheski Na Vypusknoj 2021 2022 Foto Pricheski Na Vypusknoj Idei Novinki - Преимуществом такой прически является возможность сделать пучок на разную длину.

Не нарушавайте прекалено много корените при пресаждането. Ако растенията са твърде много, ги изскубнете и засадете нови.

Подрязване

Не бива да се налага подрязване, освен това, което събирате. Но ако някой лист се счупи и падне на земята, той може да донесе болести и буболечки на растението. Затова се отървете от него бързо.

Как да отгледате маруля от семена
В повечето случаи е най-лесно да засадите семената директно в градината, но можете да стартирате растенията и на закрито около четири седмици преди последната очаквана дата на пролетните слани във вашия район. Преди да поставите семената, намокрете почвата и продължете да я поддържате влажна и след това. Поставете контейнера на място с ярка, но не пряка светлина и семената трябва да започнат да растат след около седмица.

Маруля “Butterhead” е сорт маруля, който се отглежда в САЩ. Тя има кръгла, хрупкава глава с плътно подредени листа. Марулята Butterhead може да се намери в повечето магазини за хранителни стоки и на фермерските пазари през цялата година, но може да е трудно да се намери през летните месеци, когато е изпреварена от по-листите си братовчеди като Romaine и Iceberg.