Как да изберем материали за твърди плочки?

Твърдите плочки са популярен избор за подови настилки в домове и търговски обекти. Те са издръжливи, лесни за почистване и се предлагат в разнообразни цветове и текстури. Съществуват много различни видове материали от твърди плочки, които могат да се използват за подова настилка. Някои от най-популярните включват керамика, порцелан, гранит, мрамор, шисти, травертин и теракот.

Различните форми на твърди керемиди са предпочитан строителен материал от хилядолетия. Въпреки че твърдите плочки, използвани за подове, стени, задни плотове и плотове, понякога се обединяват под етикета “керамика”, в действителност има седем различни варианта за плочки с твърда повърхност, от които глинени керамични плочки са само един. Най-добрият избор за вас ще зависи от бюджета ви, целите на декорацията и стремежите ви “Направи си сам”.

По-долу научете как да избирате от седемте основни материала, които обикновено се използват при твърдите плочки за подове, стени, плотове и задни плочи.

Керамични плочки

Най-добри за: Икономични подови и стенни повърхности, инсталации “Направи си сам”.

Керамичните плочки са най-разпространената форма на плочки, използвани за стени, подове и плотове, като съставляват около две трети от всички инсталации на плочки. Терминът “керамика” се отнася за продукт, направен от глина, пресована във форма и след това изпечена в пещ, за да се втвърди, при температури до 2500 градуса по Фаренхайт. Повечето керамични плочки се глазират, като по време на последното изпичане се покриват със стъклен или метален материал, за да се получи твърда и лъскава повърхност. Класическите и все по-популярни плочки за метрото, например, са изработени от традиционен керамичен материал.

Въпреки че не всички керамични плочки са евтини, възможно е да се намерят изгодни керамични плочки, които са доста привлекателни и стилни. Разходите за керамични плочки започват от 0,50 долара на квадратен фут за основни квадратни бели плочки. Но има буквално хиляди цветове и стилове, достъпни за всеки стил на дома и бюджет за преустройство, и не е трудно да се похарчат 30 или повече долара на квадратен фут за вносни дизайнерски плочки. Но средната цена в страната е около 2 долара на квадратен фут (само за материал, без разходи за труд при монтажа).

Порцеланови плочки

Най-добра за: Издръжливи, стилни подове и душове на достъпна цена.

Порцеланът е специфичен вид керамичен материал, който се произвежда от по-фини глини и се изпича при по-високи температури от стандартната керамика. Според PTCA (Агенцията за сертифициране на порцеланови плочки) порцеланът трябва да отговаря на по-висок стандарт за водопоглъщане от обикновената керамика, поради което е по-подходящ за зони с висока влажност, като например до вани и в душове. Порцелановите плочки обикновено са по-дебели и по-здрави от стандартните керамични плочки, така че те са добър избор и за подове.

Прочети :   Мужские Стрижки Короткие Прически 2021 / Modnye Korotkie Muzhskie Strizhki 2021 Dlya Raznyh Tipov Lica I Raznoj Struktury Volos - Короткие мужские стрижки 2021 и современная мода.

Но още по-голямо предимство на порцелановите плочки е, че производствените процеси позволяват те да бъдат оформени и стилизирани по начин, който плътно имитира други строителни материали, като мрамор, гранит, шисти – или дори дърво и метал. Порцелановите плочки могат да бъдат отличен избор за луксозен вид на достъпна цена. В национален мащаб порцелановите плочки струват средно около 6 долара на квадратен фут, без да се включва монтажът. И тук има огромен диапазон от цени за този вид плочки.

Стъклени плочки

Най-добри за: Привличащи вниманието повърхности за стени и гръбни плотове.

Стъклените плочки са полупрозрачен материал, обикновено едноцветен, който често се продава на мозаечни листове. Стъклената мозайка, която е най-подходяща за създаване на ефектни, крещящи и забавни вертикални повърхности, понякога се свързва с дизайнерските тенденции от началото на 2000-те години, но все още се задържа като плочка за ограничени вертикални повърхности, които привличат много внимание. Тъй като се напуква при натиск, стъклената мозайка не е подходяща за подове. Стъклените плочки притежават искряща, лъскава красота, която не може да се сравни с други видове материали за плочки.

Цената на стъклените плочки обикновено е сравнима с тази на порцелановите – около 6 долара на квадратен фут, въпреки че някои видове, създадени като “дизайнерски” продукти, могат да струват много, много повече.

Плочки от теракота

Най-добра за: Подът в рустикален стил.

Традиционната теракота е вид плочка, изработена от доста груба естествена глина, която се пресова във форми и се изпича, без да се използва глазиране на повърхността. Така цветът обикновено е червеникаво-оранжев, жълт или кафяв, в зависимост от местната глина, използвана за производството на плочките. Теракотата е отлична подова настилка в домове в средиземноморски или югозападен стил, където придава рустикален чар, но е доста скъпа за поддръжка плочка, която лесно се зацапва, ако не се запечатва редовно.

Тези плочки, в основната си квадратна форма, обикновено се предлагат за по-малко от 4 долара на квадратен фут – понякога само за 1 долар на квадратен фут – благодарение на сравнително простия производствен процес, при който суровата глина се оформя, след което се изпича. Но дизайнерските плочки, изработени от важни глини или от занаятчии, могат да струват значително повече, като често съперничат на естествения камък.

Каменоделски плочки

Най-добър за: Подове, закрити тераси и слънчеви стаи.

Въпреки името, кариерните плочки не са изработени от масивен камък, изрязан директно от кариерите. Вместо това те са плочки, образувани от смес от естествени каменни минерали, като фелдшпат, глина и шисти, които се смилат заедно и след това се оформят във форми за плочки и се изпичат при високи температури. Подобно на теракотата, неглазираните кариерни плочки трябва да бъдат запечатани, за да станат устойчиви на петна. Обикновено имат грапава текстура, което ги прави добра нехлъзгава повърхност за подове и тераси.

Прочети :   Прически За Деца Момчета 2021 : 6 Vida Pricheski Podhodyashi Za Malki Deca Pricheski 2021 / Го избират не само деца, но и възрастни мъже.

Средната цена на кариерните плочки е около 5 долара на квадратен фут. Обикновено те са малко по-скъпи от теракотните плочки, тъй като производственият процес е по-сложен. Въпреки това, както при всички останали материали за твърди плочки, и тук има огромен диапазон – лесно можете да платите 20 долара на квадратен фут или повече за висок клас кариерни плочки.

Бетонни плочки

Въпреки че е по-рядко срещан материал за плочки, традиционният бетон също се използва за формиране на плочки за подове и други приложения. Състоящ се от смес от портландски цимент и фин пълнител, който се оформя и изсушава, бетонът може да бъде оставен в традиционната си гладка сива форма или да бъде текстуриран и оцветен по време на производствения процес, за да наподобява други форми на естествен камък или кариерни плочки. Бетонът може да бъде добър избор за осигуряване на смели цветове, когато искате по-драматичен вид на кариерни плочки. Повечето бетонни плочки могат да бъдат боядисани и след монтажа, което ви позволява да промените външния им вид, когато искате да промените декорацията.

Средно бетонните плочки са сравнително евтини и сравними с керамичните плочки – около 2 долара на квадратен фут (само за материали). Но текстурираните, цветни плочки могат да струват значително повече, което ги прави сравними с висококачествените порцеланови плочки. Те обаче почти винаги са по-достъпни от естествения камък и често трудно се различават от истинския.

Естествен камък

Най-добри за: Луксозни подове, душове.

Най-скъпият и вероятно най-луксозният вариант, когато става въпрос за подови плочки, са плочките от естествен камък. Тези продукти са от масивен камък, добиват се от кариерата на блокове, след което се нарязват във формата на плочки и често се полират до гладко покритие. Най-често срещаните видове естествен камък, използвани за плочки, са шисти, гранит и мрамор.

Макар че гранитът е сравнително водоустойчив минерал, това не може да се каже за всички форми на естествен камък. Мраморът и шистовият камък, например, изискват редовно запечатване, за да се запази устойчивостта им на петна и абсорбиране на вода. А някои видове естествен камък могат да бъдат изненадващо податливи на надраскване, така че вземете това предвид, когато избирате плочки от естествен камък за зони с висока степен на употреба. Мраморът и шистите, например, могат да покажат с течение на времето последиците от износване от краката.

Средно това е най-скъпият от всички твърди материали за плочки. Средната стойност за страната е около 6 долара на квадратен фут – макар че отново са възможни големи разлики. Шистите, варовикът и травертинът са малко по-евтини от гранита, докато мраморът обикновено е най-скъпият естествен камък – особено ако е внесен от чужбина. Разходите за монтаж могат да бъдат малко по-високи от тези за други плочки, тъй като естественият камък се реже и монтира по-трудно.

Прочети :   Вечерние Прически На Длинные Волосы С Челкой Фото - Vechernie Pricheski Na Dlinnye Volosy 2020 2021 : При создании вечернего образа девушка очень тщательно подбирает можно выполнить греческую прическу на длинные волосы другим способом.

Избор на материали за твърди плочки
Като цяло твърдите плочки са добър избор за всеки под (или друга повърхност), за който се изисква трайно, първокласно покритие. Дори и най-евтините керамични плочки ще направят банята да изглежда по-добре, отколкото такава, завършена с основни стенни плоскости и винилова настилка, например. Но в рамките на седемте основни материала за твърди плочки следните съображения ще играят роля при избора ви:

Бюджет: Въпреки че всеки вид материал се предлага в огромен ценови диапазон в зависимост от цвета, модела и стила, загрижените за бюджета собственици на жилища ще се насочат към използването на основни керамични или теракотни плочки, които обикновено са доста достъпни, докато тези, които търсят първокласен, луксозен вид, ще погледнат първо към естествения камък – който винаги сигнализира за престиж. Между тях се предлагат разнообразни материали.

Използване на пространството: Твърдите плочки са най-подходящи за помещения, които се използват от възрастни и в които се движат много крака. Но някои твърди плочки са по-издръжливи от други. Керамичните плочки са тънък продукт, който сравнително лесно се напуква при поставяне на под или плот. Теракотата е доста крехка подова плочка и трябва да се избягва в ситуации, в които са възможни силни удари. Изпускането на тежки кухненски съдове върху керамичен или теракотен под ще ви накара да съжалявате, че не сте инсталирали порцелан, каменинови плочки или гранитогрес.

Вероятност от образуване на петна и проникване на вода: В кухнята или в друга зона, където има вероятност от разливане на течности, често най-добрият избор е глазиран материал като керамични или порцеланови плочки. Теракотата и много видове естествен камък могат да бъдат донякъде порести и податливи на зацапване.

Съществуват много различни видове твърди плочки, които могат да се използват за подова настилка. Най-разпространените видове са керамични, порцеланови и каменни плочки. Тези плочки могат да бъдат изработени от естествени или синтетични материали. Естествените материали включват мрамор, гранит, шисти, варовик и травертин. Синтетичните материали включват плочки от винил и линолеум.